Wet DBA: uitstel tot 1 januari 2018

Op het moment dat de VAR werd afgeschaft en de wet DBA als opvolger werd ingevoerd, is het er voor ZZP’ers helaas niet beter op geworden. Het was de bedoeling dat opdrachtgevers en opdrachtnemers onderling een contract gingen afsluiten, met daarin vastgelegd wat de werkrelatie is. Daardoor zou het eenvoudiger worden om te controleren of iemand echt zzp’er is of dat er sprake is van een schijnconstructie. Maar in plaats van dat deze wet bescherming biedt, zijn werkgevers huiverig geworden om zzp’ers in te huren uit angst voor forse aanslagen van de Belastingdienst. Inmiddels is er zoveel protest vanuit zowel de ondernemers zelf als vanuit Den Haag, dat nu zwart-op-wit is toegezegd dat de Belastingdienst in ieder geval tot 1 januari 2018 niet gaat handhaven. Voorlopig goed nieuws voor de zpp’ers.

Voorlopig geen handhaving wet DBA

Alle zzp’ers die voorheen een VAR-verklaring hadden, hebben een brief ontvangen van de Belastingdienst. Maar ook als je deze brief niet hebt ontvangen, hoef je je geen zorgen te maken. Er worden tot 1 januari 2018 geen naheffingen, boetes of andere verplichtingen opgelegd. Is er overduidelijk sprake van opzet of fraude, dan kan de Belastingdienst nog wel ingrijpen. Maar dit komt bijna niet voor.

Hoe verder?

Hoe het na 1 januari 2018 verder gaat, is nog niet bekend. En tot die tijd? Je kunt op zich gewoon werken volgens de modelovereenkomsten die hiervoor beschikbaar zijn, maar het hoeft voorlopig niet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *